drops-1891329_1280

Co to znaczy twarda woda?

Niestety Polska nie należy do krajów, które mogą cieszyć się z zasobów miękkiej wody. Oznacza to jedno, że w trosce o wydajność urządzeń AGD, grzewczych, instalacje wodno-kanalizacyjne, a nawet własne zdrowie czy urodę, warto postawić na dobry zmiękczacz wody. Zobaczmy, co w praktyce oznacza twarda woda.

 

Najpierw naukowe pojęcia

 

Twarda woda to wynik tego, że zawiera ona sole wapnia, magnezu oraz innych metali. Ich różne stężenie odpowiada poniższej skali twardości.

1. Woda bardzo miękka 0-4 dH
2. Woda miękka 5-8 dH
3. Woda średnio twarda 9-12 dH
4. Woda twarda 13-18 dH
5. Woda bardzo twarda 19 dH o powyżej

Z samego nazewnictwa można wysnuć wniosek, że już przy 9 dH woda kwalifikuje się do zmiękczenia. Tak właśnie jest, a dodatkowo warto wiedzieć, że wyróżnia się dwa rodzaje twardości wody. Pierwsza nosi nazwę przemijającej, wskutek której pojawia się osad. W tym wypadku chodzi głównie o węglany i wodorowęglany wapnia oraz magnezu, które wytrącają się w czasie jej gotowania. Drugi rodzaj twardości nazywany jest twardością nieprzemijającą. Tutaj mamy do czynienia z obecnością soli wapnia, magnezu, siarczanów, azotanów oraz chlorków.

 

A teraz rzeczywistość

 

Pamiętaj, że kamień kotłowy, a dokładnie osad, o którym była mowa wcześniej to zdecydowanie większe koszty zużycia energii cieplnej. 30% straty energii przy 3 milimetrach warstwy osadu robi wrażenie. W tym wypadku lepiej zapobiegać jego powstawaniu dobrym zmiękczaczem wody niż leczyć rany. Zniszczony bojler, pralka, rury instalacji wodnej to wynik działania osadu, który nie służy również naszemu optymalnemu zdrowiu.